Egnsudviklingen i 1950’erne

Vil du meget gerne have et billigere lån, så er der nogen centrale dele du bør vide noget om. Først og fremmest, så bør du opdele lån på to lånetyper. Skal du have et nyt lån eller vil du omlægge et igangværende lån.

Uanset om du er AC medarbejder, så er det de samme parametre, der har indflydelse på dit lån. Medmindre du er konge, så er det ren beregning. Det vil sige at låneudbyderen er uinteresseret om du fremstår troværdig eller har evnet at samle en masse penge eller leve kun af pasta i 9 år. Der er med andre ord fastlagt nogle rammer, som bankerne skal arbejde inden for. De kan altså ikke egenrådigt vælge at give et lån, fordi du fremstår som en robust person med søde børn. Hvad enten du vil låne til en BMW, Volvo eller sågar lommepenge til ren forsødelse, så er der lidt forskellige tråde du kan trække i.

Vil du gerne låne til en villa, så er din bruttoindtægt afgørende, mens din eksisterende formue er 2. violin. Såfremt du i forvejen bor i hus, så er det din totale låneevne, som er relevant. Du skal overveje, at banken skal have sikkerhed for lånet. De retningslinjer, som låneudbyderen skal overholde, er lavet for at give dig som låntager et sikkerhedsnet så, at du ikke går fallit. Hvis du skal låne til sjov og ballade, så kan alle danskere låne op til 0,25 mio. kr. hvis du ellers er gældsfri. En bil taber forskelligt fra en bolig værdien hurtigt, og så er der mere lånrisiko for låneudbyderen.

Når du er til mødet og får et afslag, så skal du aldrig tage afvisningen, hverken som et personligt angreb eller ultimativt. Andre realkreditinstitutters fortolkning af lovgivningen kan være noget anderledes, hvilket kan være kritisk. Men du kan også bede om at vide, hvorledes du kan forbedre dine kreditværdighed. Skal du for eksempel have en større pose penge, få en lønstigning eller bruge en alternativ lånemetode?

Idet du har fået bevilget lånet, så skal du egentlig bare skrive under på lånet. Men også her skal du være super årvågen. Nærlæs vilkårene, for der kan være essentielle ting, som du bør stille krav til. Bliv klogere på nettet, for eksempel eb.dk eller borsen.dk, og læs artikler om de gebyrer og afgifter du kan presse priserne på når du skal forhandle. Banken tager sig nemlig betalt for at give lånet til dig.

Når dit lån er tildelt, skal du have dem overført til din bankkonto. Der går normalt ikke, ret lang tid. Hvis du har lånt til fx en campingvogn, så er det væsentligt, at du ikke formøbler de lånte penge på andet end det, der står i kontrakten. Hvis du vil købe noget andet skal du have et skriftligt samtykke om det.