Noahs ark for banker

Vil du helt oplagt optage et bedre lån, så er der nogle essentielle punkter du skal kende til. Først og fremmest, så kan du opdele lån på to lån-områder. Skal du have et nyt lån eller vil du ændre et eksisterende lån.

Selv hvis du er AC medarbejder, så er det de selv samme ting, der påvirker dine lånemuligheder. Medmindre du er konge, så er det ren beregning. Dvs. at banken er græskkatolsk om du fremstår tryghedsskabende og har evnet at spare op eller leve på en sten i 9 år. Der er fra lovens side fastlagt nogle love, som låneudbyderne skal arbejde indenfor. De kan dermed ikke på egen hånd vælge at bevilge et lån, fordi du fremstår som en pålidelig person. Uanset om du vil låne til en VW, Alfa Romeo eller sågar dineros til ren shopping, så er der flere forskellige håndtag du kan bruge.

Hvis du vil låne til en bolig, så er din bruttoindtægt afgørende, mens din eksisterende formue er sekundær. Hvis du allerede bor i hus, så er det din totale kreditværdighed, der er det du skal fokusere på. Du skal tænke på, at låneudbyderen skal have sikkerhed. De lovgivninger, som långiveren skal følge, er lavet for at give digsom låner sikkerhed for, at du ikke krakker. Hvis du skal låne til fritidsforbrug, så kan alle danskere låne op til 0,25 mio. kr. hvis du ellers er gældsfri. Et køretøj taber i modsætning til en bolig værdi hurtigt, og så er der øget risiko for långiveren.

Når du sidder til bankmødet og får et afslag af bankrådgiveren, så må du aldrig tage afvisningen, hverken personligt eller definitivt. Andre realkreditinstitutters tolkning af lovgivningen kan være lidt anderledes, hvilket kan være udslagsgivende. Men du kan også spørge ind til, hvordan du kan optimere dine muligheder. Skal du fx have en større opsparing, få anden løn eller bruge en anden låntype?

Efter du har fået lånet, så skal du egentlig bare skrive under. Men også her skal du være mega årvågen. Nærlæs betingelserne, for der kan være centrale ting, du bør anfægte. Gå på jagt på nyhedsmedier, f.eks. bt.dk og borsen.dk, og læs historier om hvilke gebyrer og afgifter du kan presse priserne på når du forhandler. Banken tager sig nemlig betalt for at stifte lånet til dig.

Når lånet er tildelt, skal du have dem overført til din Opsparingskonto. Der går typisk ikke, så lang tid. Hvis du har lånt til eksempelvis en båd, er det væsentligt, at du ikke spenderer pengene på andet end det, der står skrevet i lånedokumentet. I så fald skal du have en godkendelse om det. Ellers kunne du jo i princippet ustraffet give pengene til kattens værn.