Adlens skattekammer anno 2020

Vil du virkelig gerne have et bedre lån, så er der nogle tungtvejende parametre du skal kende til. Først, så kan du opdele lån på 2 låne-typer. Vil du be’ om et nyt lån eller vil du omlægge et allerede optaget lån.

Selv hvis du er brandmand, så er det de selv samme ting, der har indvirkning på din låneevne. Medmindre du er konge, så er det en simpel beregning. Dvs. at banken er ligeglade om du er tryghedsskabende eller har evnet at samle en masse penge eller leve i fattigdom i 5 år. Der er fra lovens side fastlagt nogle retningslinjer, som bankerne skal agere indenfor. De kan dermed ikke selv vælge at godkende et lån, fordi du virker som en flink person. Hvad enten du vil låne til en VW, Citroen eller sågar gysser til ren fritid, så er der lidt mekanismer du kan bruge.

Hvis du vil låne til en bolig, så er din årsindtægt afgørende, hvorimod din eksisterende opsparing er af mindre betydning. Hvis du allerede bor i villa, så er det din totale kredit værdighed, som er vigtigst. Du skal også tænke på, at banken skal have sikkerhed for lånet. De krav, som låneudbyderen skal følge, er lavet for at give dig som låntager sikkerhed for, at du ikke låne mere end du kan. Hvis du skal låne til tant og fjas, så kan alle danskere låne op til 0,25 mio. kr. uden at stille sikkerhed. Et køretøj mister ulig en bolig værdi hurtigt, og så er der mere lånrisiko for låneudbyderen.

Når du sidder til mødet og får et nej af bankmanden, så bør du aldrig opfatte afvisningen, hverken personligt eller endeligt. Andre realkreditinstitutters fortolkning af kravene kan være noget anderledes, hvilket kan være udslagsgivende. Du kan også bede om at vide, hvordan du kan optimere dine kreditværdighed. Skal du f.eks. have en større opsparing, få en lønstigning eller skifte til en anden låntype?

Idet du har fået lånet, så skal du blot skrive under. Men også her skal du være fantastisk agtsom. Læs vilkårene, for der kan være vigtige ting, som du bør forhandle. Gå på jagt på nettet, fx dr.dk og borsen.dk, og læs historier om de gebyrer og tinglysningsafgifter du kan presse prisen på når du skal forhandle. Banken tager sig nemlig betalt for at give lånet til dig. Hos PenSam Bank kan du få gode renter på din lønkonto.

Når lånet er tildelt, skal du have dem på din konto. Der går typisk ikke, så lang tid. Hvis du har lånt til eksempelvis en båd, så er det meget vigtigt, at du ikke bruger lånet på andre ting end det, der står angivet i aftalen. I tilfælde af, at du vil købe noget andet skal du have et samtykke om det.